ေဆြးေႏြးၾကရာ၀ယ္…


ဒီစာေလးကို ကၽြန္မ အရင္တုန္းကဖတ္မိခဲ့တဲ့ Voice ဂ်ာနယ္တစ္ေစာင္က ကူးယူထားတာပါ။ စာေရးဆရာတစ္ေယာက္ေရးထားတဲ့ သူႏိုင္ငံျခားမွာ ေက်ာင္းတက္တုန္းက ေတြ ့ႀကံဳရတဲ့ ဆရာနဲ ့ေက်ာင္းသားေတြ အျပန္အလွန္ ေမးခြန္းေမး
ေျဖၾကရာမွာ ေတြ ့ႀကံဳရတဲ့ ဗဟုသုတကို မွ်ေ၀ထားတာကို ႀကိဳက္လို ့ကၽြန္မ ကူးယူထားခဲ့တာ ၾကာပါၿပီ။

ျငင္းခုန္ေဆြးေႏြးတာေတြနဲ ့ပက္သက္လို ့ဘယ္လို အတိုင္းအတာေတြနဲ ့ခ်ဥ္းကပ္မလဲဆိုတာေတြအေပၚ ကၽြန္မတို ့ေျပာဆိုေဆြးေႏြးတဲ့အခါမွာ ေလ့လာသင့္တဲ့အယူအဆမို ့ျပန္လည္ကူးယူတင္ျပလိုက္ပါတယ္။
ေရးတဲ့ဆရာနာမည္ကို ေမ့သြားလို ့ခြင့္လႊတ္ေစခ်င္ပါတယ္။ ဆရာေရးထားတဲ့အတိုင္း
တပံုစံတည္းကူးခ်တာမဟုတ္ပဲ ဆရာ့ရဲ ့စာကိုအက်ဥ္းခ်ဳပ္ၿပီး ကိုယ့္ဘာသာကိုယ္ Note မွာ ျပန္မွတ္ထားတဲ့ စာေလးပါ။
ျငင္းခုန္ေဆြးေႏြးရာ၀ယ္…….ပညာရွင္ဆန္သည္မွာ…….

အရင္ဆံုး….ရႈ ့ေထာင့္ေပါင္းစံုက ၾကည့္ၿပီး ကိုယ္ႀကိဳက္တဲ့အယူအဆတစ္ခုကို
ျငင္းႏိုင္ပါတယ္။..  အဲ့ဒီ့အယူအဆေတြကို ႏွိဳင္းယွဥ္တင္ျပႏိုင္ရန္လိုအပ္ပါသည္။
( ဘာေၾကာင့္လဲ Why? ဆိုတာ ေသခ်ာေအာင္ လုပ္ခဲဖို ့ေတာ့လိုပါသည္။)

-အဲဒီ့မွာ ကိုယ့္အယူအဆကို သူမ်ားက So What? အဲဒီ့ေတာ့ ဘာထူးသြားမွာလဲ ဆိုတဲ့
ေမးခြန္း /မွတ္ခ်က္  အေျပာမခံရေစဖို ့ကိုယ့္ဘက္က ျပင္ဆင္ရန္လိုအပ္ပါသည္။

-သူမ်ားဘက္က ကိုယ့္ကို So What?ဘာထူးသြားမွာမို ့လဲ ေမးႏိုင္ေသးရင္/ ေမးႏိုင္ခဲ့ရင္
ကိုယ့္အယူအဆဟာ Big Idea/ Big Picture မျဖစ္ေလာက္တဲ့ အတြက္ ဘာမွ
အရာထင္ႏိုင္မယ္ မထင္ပါ။ ဒါကို ခိုင္လံုတဲ့ အေနအထားနဲ ့ျပန္မေျပာႏိုင္ခဲ့ရင္
ျငင္းခံုေဆြးေႏြးမႈေတြမွာ ကိုယ္ဟာ အရာမေရာက္သလို ျဖစ္သြားတက္တာမ်ိဳးပါ။


ႏိုင္ငံျခားက ပညာရွင္ေတြခ်ည္းပဲ အရမ္းေတာ္ၾကတာ မဟုတ္ပါဘူး ။ ကၽြန္မတို ့  ျမန္မာစကားမွာ ရိွတဲ့ စကားႀကီးဆယ္မ်ိဳးကလည္း တကယ့္တကယ္ အသံုးခ်တက္ရင္ ပညာသားပါတာေတြ ့ရပါတယ္။ တကယ္ ပညာရွင္ဆန္ဆန္ ေဆြးေႏြးတဲ့အခါမ်ိဳးမွာ စကားႀကီးဆယ္မ်ိဳးဟာ အတုယူမွတ္သားဖြယ္အျပည့္ပါပဲ ။ စကားႀကီးဆယ္မ်ိဳးဟာ  ႏုိင္ငံေတြမွာ ျဖစ္ေလ့ျဖစ္ထရိွတဲ့ တိုင္းျပည္သံတမန္ အေရးအခင္းမွာကအစ တစ္ဦးတစ္ေယာက္ခ်င္း စကားေျပာဆိုျငင္းခံုေဆြးေႏြးရာမွာေတာင္ အေတာ္ အဓိပၸာယ္ သက္၀င္တဲ့ စကားႀကီးေတြ ျဖစ္ပါတယ္။  ဆရာမင္းယုေ၀ေရးသားထားတဲ့ စကားႀကီးဆယ္မ်ိဳး ရုပ္ျပ စာအုပ္အပါးေလး ကၽြန္မ၀ယ္ထားတာ ၾကာေပမယ့္ ျပန္ဖတ္လို ့မရိုးႏိုင္တဲ့ စကားေတြပါ။ အခ်ိန္ရရင္ အားလံုးကို ဖတ္ရေအာင္ တင္ေပးခ်င္ပါမယ္။  သူငယ္ခ်င္းတစ္ေယာက္ကို လက္ေဆာင္၀ယ္ေပးမလို ့ဟုိးတခါထပ္သြား၀ယ္တာ ကုန္သြားလို ့မရိွေတာ့ပါဘူး။ ဒါေၾကာင့္ အခ်ိန္ရရင္ Scanner နဲ ့ကြန္ျပဴတာ အဆင္ေျပတဲ့အခ်ိန္ရရင္ အင္တာနက္ေပၚကေန အားလံုးဖတ္ရေအာင္ ကၽြန္မ ebook လုပ္ၿပီး မွ်ေ၀ၿပီး တင္ေပးခ်င္ပါတယ္။

( ေယာနိေသာ မနသီကာရ )
ခင္မင္ေလးစားလွ်က္
ျမေလးသွ်င္


Advertisements

This puzzle is called "Lateral Thinking"


This puzzle is called Lateral Thinking.

Scroll down slowly and be honest to yourself.


Think like a wizard . . .
man

Q1. ———

board



Ans. = man overboard
Okay, let’s see if you’ve got the hang of it.

stand
Q2. ————

i

Ans. = I understand

OK . . .
Got the drift ?

Let’s try a few now and seehow you fare ?

Q3. /r/e/a/d/i/n/ g/

Ans. = reading between the lines

Q4. r
road

a
d

Ans. = cross road

Not having a good day now, are you ?Redeem yourself.

Q5. cycle
cycle

cycle

Ans. = tricycle

Not easy to figure out ha!

0
Q6. ———

M.D.

Ph.D.

Ans. = two degrees below zero

C’mon give it a little thought! !

knee
Q7. ————

light

Ans. = neon light
( knee – on – light )

U can prove u r smart by getting this one.

ground
Q8. ———— —

feet feet feet feet feet feet

Ans. = six feet underground

Oh no, not again ! !

Q9. he’s X himself

Ans. = he’s by himself

Now u messing up big time.

Q10. ecnalg

Ans. = backward glance

Not even close! !

Q11. death ….. life

Ans. = life after death

Okay last chance ………… ……

Q12. THINK

Ans. = think big ! !

And the last one is real fundoo – – –

Q13.ababaaabbbbaaaabbbb ababaabbaaabbbb. ..

Ans. = long time no ‘C’

Lateral Thinking – ျဖန္ ့ထြက္ေတြးျခင္း


        ကိုတာ ေရးတဲ့  ျဖန္ ့ထြက္ေတြးျခင္နဲ ့ေဆာင္းပါးးစာအုပ္ အေၾကာင္းဖက္ရတာ တစ္ႏွစ္နီးပါးေတာ့ရိွေနပါၿပီ-
အခုစဥ္းစားမိၿပီးေရးရျခင္းအေၾကာင္းရင္းက ကြ်န္မလက္ခံႏိုင္တဲ့ ဒီအေၾကာင္းအရာေလးနဲ ့ပက္သက္တဲ့ စာေရးဆရာႀကီးမ်ားရဲ ့စကားေတြကို ျဖန္ ့ထြက္ၿပီး ေတြးေစခ်င္လို ့ပါ-
ဒီ Lateral Thinking စာအုပ္ကို မူရင္းေရးသားသူကေတာ့ Edward de Bono ဆိုတဲ့ British physician, author, inventor, and consultant တစ္ေယာက္ျဖစ္ပါတယ္-
ကိုတာရဲ ့စာအုပ္မွာေတာ့ ဖက္ခ်င္စဖြယ္အက်ဥ္းခ်ံဳးနီးပါး ေရးထားပါတယ္-

ျဖန့္ထြက္ေတြးျခင္းမွာ ျဖန္ ့က်က္၍လည္းေတြးၿပီး ေဖာက္ထြက္၍လည္း ေတြးပါသည္။
Oxford English Dictionary ထဲ၌ ‘ Seeking to slove problems by unorthodox or apparently illogical mehtods’ ဟု အနက္ေပးထားပါသည္။

(သာမန္ေတြးရိုးေတြးစဥ္မွ  မစဥ္းစားပဲ အျခားလူေတြမစဥ္းစားမိတဲ့ အေၾကာင္းအရာမ်ားဘက္မွ စဥ္းစားမိ၊ေတြးေခၚမိျခင္းဟု ကြ်န္မက သံုးသပ္မိသည္။ မ်က္လွည့္စရာေတြကလည္း ဒီသေဘာကိုယူၿပီး လူေတြကို လွည့္စားႏိုင္တာဟု ကြ်န္မထင္ျမင္မိပါသည္၊)

အဲသည္ထဲမွ ပံုျပင္တစ္ပုဒ္ကေတာ့

အမ်ားၾကားဖူးေသာ ပံုျပင္တ္ခုရိွသည္။ မိန္းမလွေလးႏွင့္ ေငြေခ်းသူရဟူဒီ အဘိုးႀကီးတစ္ေယာက္အေၾကာင္းျဖစ္သည္။
မိန္းမလွေလး၏ အေဖမွာ ကုန္သည္တစ္ေယာက္ျဖစ္သည္။ အဘိုးႀကီးဆီမွ ေငြေခ်း၌ကုန္ကူးရာ ကုန္ရံွဳးၿပီး၊ ေခ်းေငြမဆပ္ႏိုင္။ ရဟူဒီႀကီးက မိန္းမလွေလးကို အေၾကြးနဲ ့သိမ္းခ်င္၍ ညဏ္ဆင္သည္။
ညဏ္ဆင္ပံုမွာ
(၁)  ေက်ာက္ခဲအျဖဴေရြးႏိုင္လွ်င္ အေၾကြးေလ်ာ္မည္၊ ေကာင္မေလးကို ဘာမွမလုပ္၊
(၂)  အမဲေရြးမိလွ်င္  အေၾကြးေတာ့ ေလ်ာ္ပစ္မည္၊ ေကာင္မေလးကေတာ့ သူ ့ကိုယူရမည္။
(၃)  ဘယ္စာမွ မေရြးဘဲ ေခါင္းမာလွ်င္မူ ဖေအႀကီးကို တရားစဲြေထာင္ခ်မည္  စသည့့္ျဖင့္ ျဖစ္သည္။
        ေကာင္မေလးက ေက်ာက္ခဲေရြးပြဲ လုပ္ရန္ သေဘာတူလိုက္သည္။ ေက်ာက္ခဲေရြးပဲြမွာ ရဟူဒီႀကီး၏ ဥယ်ာဥ္အတြင္း ေက်ာက္စရစ္ခင္းထားေသာလမ္းေပၚမွာျဖစ္သည္၊ ရဟူဒီႀကီးက အိတ္တစ္လံုးယူ၍ အလစ္မွာ ေက်ာက္ခဲအနက္ႏွစ္လံုးကို အိတ္ထဲသို ့ထည့္လိုက္ၿပီး ” ကဲ- ေရြးေပေတာ့” ဟု မိန္းမပ်ဳိေလးကို ေျပာသည္။ ေကာင္မေလး ဘာလုပ္မလဲ၊ စဥ္းစားၾကည့္ပါ။ သမားရိုးက် ေတြးရိုးေတြးစဥ္အတိုင္းဆိုလွ်င္ ေကာင္မေလး လြတ္လမ္းမရိွ။
      
ေကာင္မေလး ၌ ေရြးစရာ လမ္း (၃) သြယ္သာရိွသည္။

(၁)  ေက်ာက္ခဲမေရြးေတာ့ဟု ျငင္းမည္။
(၂)  ေကာင္မေလးက ရဟူဒီႀကီး မတရားပံုကို ေဖာ္ထုတ္မည္။
(၃)  ေက်ာက္ခဲအမဲကို သိလ်က္ ေရြးလိုက္ၿပီး ဖေအႀကီးကို ကယ္တင္မည္။ ဘယ္လမ္းျဖစ္ျဖစ္ မေကာင္းပါ-

             သာမန္အေတြးက ေရြးခ်ယ္ျခင္းအေပၚမွာစဥ္းစားသည္။ ေရြးရေတာ့မည့္ ေကာင္မေလး…၊
ေကာင္မေလးက ေရြးေသာ ေက်ာက္ခဲအေပၚ မစဥ္းစား၊
အျခားတစ္ဘက္မွ လွည့္၍ စဥ္းစားေလသည္။ က်န္ရိွေသာ ေက်ာက္ခဲကို စဥ္းစားသည္။
          ေကာင္မေလးက အိတ္ထဲမွ ေက်ာက္ခဲကိုယူလိုက္ၿပီး ေျခေခ်ာ္လွဲခ်လိုက္၍ လမ္းေပၚမွ အျခားေက်ာက္ခဲမ်ားထဲသို ့ ေရာ၍ အသာပစ္ခ်လိုက္သည္။
          ရဟူဒီႀကီးက အ့ံအားသင့္၍ လက္ထဲမွေက်ာက္ခဲကို ေမးေသာအခါတြင္မူ ” လက္ထဲက ေက်ာက္ခဲေတာ့ မရိွေတာ့ဘူး။ ဒါေပမယ့္ ကိစၥမရိွေပါင္၊ အိတ္ထဲက ေက်ာက္ခဲကို ၾကည့္ေပါ့။ အိတ္ထဲက ေက်ာက္ခဲက အနက္ေရာင္ဆိုရင္ ကြ်န္မေရြးတာ အျဖဴေပါ့ ‘  ဟု ေျဖလိုက္သည္။ လက္ထဲမွေက်ာက္ခဲကို ဗဟိုမျပဳဘဲ က်န္ရစ္မည့္ ေက်ာက္ခဲကို ဦးတည္၍ ေတြးေသာေၾကာင့္ အဘိုးႀကီးလက္မွ လြတ္သည့္ အျပင္ အေၾကြးလည္းလြတ္ရသည္။

ဒီလို ပံုျပင္ကို ဒါဟာ မိန္းမညဏ္နဲ ့လွည့္ျဖားတာပါဟု ေျပာခ်င္ေကာင္းေျပာမယ့္သူေတြ ရိွပါသည္။
ဒါေပမယ့္ ကြ်န္မေတာ့ သေဘာက်သည္။ ကြ်န္မသည္ မိန္းကေလးျဖစ္ေန၍ မဟုတ္-
အက်ပ္အတည္းု အေကာက္ႀကံ ဒီလိုမ်ိဳး မတရားမွဳမ်ိဳးရိွေနရင္ မျဖစ္  ျဖစ္သည့္နည္းႏွင့္ ကိုယ္လြတ္ရုန္းႏိုင္ရမည့္ အေတြးမ်ိဴးျဖစ္ပါသည္။
ကိုတာေရးတဲ့စာအုပ္ထဲမွ ပံုေလးေတြ ပါသည္။ ေနာက္မွ ဆက္ေရးပါအံုးမည္။